Ugrás a tartalomra

Világhíresség a Nádasdyban

2024. május 28. kedd
A Hónap művésze elismerést vehette át Nagy János zongoraművész
Világhíresség a Nádasdyban

Április hónap művészének választották az Erkel Ferenc-díjas Nagy Jánost, a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola jazz-zongoratanárát. A tavaly ősszel ismét Artisjus zenetanári díjjal kitüntetett művésztanár nyolc éve lakik Budafok-Tétényben, és a Covid lecsengése óta kerületünkben is tanít. Életében mindig fontos szerepet töltött be a zeneoktatás, ezért a zeneszerzés és koncertezés mellett folyamatosan képezi az ifjúságot, sok-sok éve a Kodolányi János Egyetem Modern Zenei Tanszékén is. Nagy János „Yancha” jazz-zongora előadóművésszel beszélgettünk.

– Kivel muzsikál a közeljövőben?

– A Budapest Jazz Klubban játszom május 15-én László Attila Fusion Circus zenekarával, 18-án pedig a Református Zenei Fesztiválon Szirtes Edina „Mókus” hegedűművésszel duózom. Nemrégiben Pozsár Eszter fuvolaművésszel mutattuk be duóban a közelmúltban megjelent, saját szerzeményeinket tartalmazó, Lélekzet című közös lemezünket. A napokban készült el a Nagy János Trió legújabb albuma, és a másik, tizennégy fős nagyzenekarommal, a Free Style Chamber Orchestrával most fejeztük be Pozsár Eszter a-moll fuvolaszvitjének felvételét. 1989 óta vasárnaponként kántorkodom, az egyházzenéhez kapcsolódva pedig református dalokat dolgozunk fel a Cantor Dei zenekarral.

– Zenét szerez, lemezeket készít, különböző formációkban zenél, és emellett három iskolában is tanít.

– Mindegyikbe hívtak, és mindegyiket szeretem. A Kodolányin kisebb megszakításokkal azóta oktatok, mióta Mits Gergőék létrehozták a Modern Zenei Tanszéket. Pomázon korábban több mint tíz éven át tanítottam, de felhagytam az alapfokú oktatással egészen addig, míg tizenöt évvel ezelőtt Kéri Gábor gitárossal és Szerényi Béla tekerőssel meg nem szerveztük az első improvizációs táborunkat. Ott ismét kezdőkkel dolgoztunk, és a táborok során kedvet kaptam ahhoz, hogy a jazzt ötvözve a népzenével improvizációt tanítsak. Pár éve visszahívtak Pomázra, ahol tanszakvezető vagyok, és a jazz-zongorán kívül improvizációt tanítok a klasszikus zenészeknek. Két és fél éve a Nádasdyba is hívásra jöttem.

– Érdeklődnek a gyerekek a jazz iránt?

– Itt nyolc növendékem van, közülük négyen voltak velünk Óbudán a Budai Világzenei és Improvizációs Táborban, és mindegyikük helyezett lett az Országos Jazz-zenei Versenyen, sőt a zenekarból a dobos és a basszusgitáros is. Nagyon élvezem, hogy alapfokon is oktatok. Óriási szabadságot nyújt, sokkal jobban szórakozom, mint az egyetemen, ahol a felkészítésnek komolyabb a tétje. Az a legnagyobb boldogság, ha azt látom, hogy ez a diákoknak is szórakozás.

Tamás Angéla